درماندسته‌بندی نشدهدندانسبک زندگیسلامتمد و زیبایی

سرامیک دندانی چیست؟

[ad_1]

دندان عضوی کاربردی برای تغذیه و همچنین یکی از عناصر زیبایی چهره محسوب می شود که سلامت و زیبایی آن را به یکی از مهم ترین دغدغه های امروزه تبدیل کرده است. دندان یکی از سخت‌ترین و در عین حال حساس ترین اعضای بدن است. یکی از روش هایی که برای رفع معایب و زیباتر شدن دندان ها از آن استفاده می شود سرامیک دندانی (Dental Ceramic) است که تمایل به استفاده از آن در سال‌های اخیر افزایش یافته است.

گاهی قطعات و پایه‌های تیتانیومی و همچنین فلزی در داخل لثه و استخوان فک افراد، حساسیت‌ها و ناسازگاری‌هایی را با خود به همراه داشته‌است. همین موضوع باعث شده که بسیاری از افراد به استفاده از انواع سرامیک های دندانی تمایل پیدا کنند.

تاریخچه استفاده از سرامیک های دندانی

سرامیک دندانی چیست؟

اولین سرامیک‌های دندانی حدود ۲۲۰ سال پیش و توسط یک داروساز فرانسوی و یک دندانپزشک پاریسی ساخته شدند. این دو فرد اولین بار از سرامیک‌های دندانی برای ساختن یک دست دندان‌ مصنوعی کمک گرفتند. البته گفته می‌شود که دندانپزشک فرانسوی دیگری نیز پیش از این دو نفر، پروتز دندان مصنوعی ساخته بود، اما دندان مصنوعی ساخته شده توسط این دندانپزشک از جنس سرامیک نبود.

بعد‌ها و در نیمه دوم قرن بیستم، نوع دیگری از پروتز‌های دندانی که ترکیبی از سرامیک و فلز بودند، ساخته شدند. این پروتز‌ها مقاومت بیشتری نسبت به سرامیک‌های معمولی داشتند. زیرا وجود فلز در ساختار آن‌ها طول عمر پروتز دندان را افزایش می‌داد. اما پس از مدتی مشخص شد که افراد بسیار زیادی به این فلز‌ها حساسیت نشان داده‌اند و پس از آن نیز این نوع از سرامیک‌های دندانی کنار گذاشته شدند.

سپس دندانپزشکان و محققان سعی کردند پروتز‌های سرامیکی بدون فلز را توسعه دهند. پس سرامیک‌های فلدسپاتی پا به عرصه گذاشتند. این سرامیک‌ها از ترکیب موادی پودرمانند با آب ساخته می‌شدند و خمیر حاصل از این مواد، با عملیاتی حرارتی منجر به بوجود آمدن پروتز‌های دندانی می‌گشت. همین نوع از سرامیک‌های دندانی به مرور محبوبیت بسیاری در میان مردم یافتند و امروزه نیز سرامیک‌های فلدسپاتی در موارد مختلفی از جمله روکش‌های دندانی و مواد پرکننده دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع سرامیک های دندانی 

سرامیک دندانی چیست؟

با افزایش محبوبیت سرامیک‌های دندانی در میان مردم، انواع مختلفی از آن‌ها تولید گشته و مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی سرامیک‌های دندانی بر اساس عوامل مختلفی در دسته‌بندی‌های متفاوتی قرار می گیرند. این عوامل شامل نوع کاربرد سرامیک‌ها، ترکیبات شیمیایی آن‌ها، روش ساخت آن‌ها و همچنین نحوه‌ی انجام فرایند آن‌ها می‌باشد.

انواع سرامیک‌های دندانی بر اساس ترکیبات شیمیایی آن‌ها دارای سه دسته کلی می‌باشند. سرامیک‌های دندانی بر پایه سیلیکا، سرامیک‌های دندانی بر پایه آلومینا و سرامیک‌های دندانی بر پایه زیرکونیا. هر یک از این انواع سرامیک‌های دندانی دارای ترکیب شیمیایی مختلفی می‌باشند:

سرامیک های دندانی بر پایه سیلیکا

سرامیک دندانی چیست؟

این نوع از سرامیک‌های دندانی که با نام انگلیسی Silica-based ceramics شناخته می‌شوند، اولین نوع از سرامیک‌هایی بودند که برای ترمیم دندان‌ها به کار گرفته شدند. این نوع از سرامیک‌های دندانی دارای ترکیبات زیر می‌باشند:

– پرسلان‌های فلدسپاتی

– شیشه سرامیک تقویت شده با لوسیت

– شیشه سرامیک لیتیم دی‌سیلیکاتی

این نوع از سرامیک‌های دندانی ظاهر زیباتری دارند، اما نسبت به سرامیک‌های کریستالی دارای مقاومت کششی کمتری هستند. توجه داشته باشیدکه به هنگام انتخاب سرامیک دندانی، باید دو فاکتور مهم استحکام سرامیک دندانی و ظاهر زیبای آن را در نظر بگیرید. سرامیک دندانی خوب محسوب می‌شود که علاوه بر داشتن ظاهر زیبا و طبیعی، دارای استحکام و مقاوت بیشتری باشد.

سرامیک‌های دندانی بر پایه آلومینا

سرامیک دندانی چیست؟

این نوع از سرامیک‌های دندانی که با نام انگلیسی Alumina-based ceramics شناخته می‌شوند، از شیشه‌های آلومینوسیلیکاتی ساخته می‌شوند. در نتیجه این نوع از سرامیک‌های دندانی مقاومت بیشتری دارند.

اگرچه این نوع از سرامیک‌های دندانی مقاومت بیشتری نسبت به نوع اول سرامیک‌ها دارند، اما درخشندگی آن‌ها نسبت به سرامیک‌های بر پایه سیلیکا، کمتر می‌باشد. پس اگر درخشندگی دندان‌هایتان را به مقاومت آن‌ها ترجیح می‌دهید، این نوع از سرامیک‌های دندانی گزینه مناسبی برای شما به حساب نمی‌آیند و بهتر است از نوع اول سرامیک‌ها، یعنی سرامیک‌های دندانی بر پایه سیلیکا استفاده کنید. البته لازم به ذکر است که نوع جدید سرامیک‌های بر پایه آلومینا، دارای درخشندگی بیشتری نسبت به انواع قدیمی آن‌ها هستند، اما سرامیک‌های شیشه‌ای هنوز هم ظاهر بهتری دارند.

سرامیک‌های دندانی بر پایه زیرکونیا

سرامیک دندانی چیست؟

این نوع از سرامیک‌های دندانی که با نام انگلیسی Zirconia-based ceramics شناخته می‌شوند، بیشتر از سایر انواع سرامیک‌های دندانی مورد توجه قرار گرفته‌اند. اصلی‌ترین علت محبوبیت این نوع، استحکام بسیار بالای آن‌ها نسبت به انواع دیگر می‌باشد. در این نوع از سرامیک‌ها، هیچگونه شیشه‌ای به کار گرفته نمی‌شود و اتم‌های آن به صورت کریستالی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. در نتیجه به سختی ترک می خوردند و یا آسیب می بینند.

سرامیک‌های بر پایه زیرکونیا قابل طراحی و ساخت توسط تکنولوژی CAD-CAM می‌باشند و به همین خاطر نیز ساخت آن‌ها ساده‌تر است. برای ساخت لمینت‌های دندانی نیز معمولا از این نوع سرامیک‌های دندانی استفاده می‌شود. زیرا این سرامیک‌ها، سطح صاف‌تری را ایجاد می‌کنند.

کاربرد‌های انواع سرامیک های دندانی

سرامیک دندانی چیست؟

سرامیک‌های دندانی کاربرد‌های مختلفی در حوزه دندانپزشکی دارند. هر یک از انواع سرامیک‌ها می‌توانند کاربرد‌های مشخصی داشته باشند. این که کدام نوع از سرامیک‌های دندانی برای شما مناسب است را دندانپزشک متخصص‌تان پس از معاینه شما و بررسی وضعیت دهان و دندان‌تان مشخص می‌کند. معمولا نوع سوم سرامیک‌های دندانی، یعنی سرامیک دندانی بر پایه زیرکونیا، کاربرد بیشتری دارد و برای موارد مختلفی به کار برده می‌شود.

چه کسانی نباید از سرامیک‌های دندانی استفاده کنند؟

استفاده از انواع سرامیک‌های دندانی برای برخی از افراد ممنوعیت دارد. پس زمانی که یک فرد هر یک از مشکلات زیر را داشته باشد، دندانپزشک اجازه استفاده از سرامیک‌های دندانی برای آن‌ها را نخواهد داشت:

– افرادی که از دندان قروچه رنج می‌برند

– کودکانی که دندان‌های شیری دارند

– افرادی که دندان‌های فک بالا و پایین‌شان به شکل نامطلوبی روی هم جفت شده باشند

انواع روکش های تمام سرامیک

سرامیک دندانی چیست؟

روکش های تمام سرامیک بر اساس جنس و ترکیب سرامیکی همچنین روش ساخت متفاوت هستند.

روکش پی اف ام

روکش های قدیمی یا پی اف ام به دلیل داشتن فلز پایه که زیر پوشش چینی قرار دارد باعث تیره و کدر شدن دندان می شود ، حتی این فلز در انتهای روکش باعث تیرگی اطراف لثه نیز می شود، ضمن اینکه تراش بیش از حد دندان نیز یکی دیگر از عیب های این نوع روکش ها بشمار می رود.

روکش زیرکونیا

سرامیک دندانی چیست؟

روکش زیرکونیا از جنس اکسید زیرکونیوم بر روی قالب گچی گرفته شده از دندان های بیمار توسط خمیر چینی لایه لایه ساخته و در نهایت در کوره پخته می شود. ویژگی اصلی روکش زیرکونیا استحکام و مقاومت بالا و ضعف آن شفافیت کمتر نسبت به برخی از سیستم های دیگر است.

روکش ایى ماکس

روکش ایی ماکس از جنس لیتیوم دی سیلیکات با روش ریختگی ساخته شده است. به این صورت که پس از تهیه قالب گچی از دندان های بیمار، الگوی موم ساخته و بصورت ذوب و مولد آماده می شود تا لیتیوم دی سیلیکات بصورت مذاب وارد مولد آمده شده از قبل شود و شکل آن را به خود بگیرد. عیب روکش ایی ماکس استحکام پایین است اما شفافیت و زیبایی بالایی دارد.

تراش دندان ها در روکش فول سرامیک

سرامیک دندانی چیست؟

مقدار تراش دندان در روکش های تمام سرامیک بیشتر از روش لمینت دندان است، مقدار تراش حدود ۲ میلیمتر دور تا دور دندان می باشد. البته روکش تمام سرامیک زمانی تجویز می شود که مینای دندان به دلیل پوسیدگی زیاد و یا شکستگی چیزی جز درمان روکش نتواند ظاهر دندان را ترمیم کند. اگر دندان ها از نسج سالمتری برخوردار باشند قطعا استفاده از لمینت دندان و یا کامپوزیت دندان محافظه کارانه تر است.

طول عمر روکش سرامیک دندانی

سرامیک دندانی چیست؟

روکش فول سرامیک نیز مانند دیگر روش های دندانپزشکی زیبایی طول عمرش وابسته به نحوه استفاده و رعایت بهداشت دندان ها می باشد. اما در صورت مراقبت و باند صحیح روکش به دندان ، انتظار می رود سالیان سال برای شما کار کند.

احتمال خرابی روکش سرامیک دندانی

اگر روکش به درستی توسط متخصص دندانپزشکی زیبایی نصب شده باشد، احتمال جدا شدن و خرابی روکش تمام سرامیک خیلی به ندرت می باشد. به یاد داشته باشید احتمال پوسیدگی دندان های زیر روکش به همان اندازه محتمل است که دندان ها بدون روکش هستند، با اهمیت دادن به بهداشت دهان و دندان ها طول عمر روکش تمام سرامیک را افزایش دهید.

سن مناسب برای استفاده از روکش تمام سرامیک چه زمانی است؟

سرامیک دندانی چیست؟

به دلیل کامل نشدن رشد دندان ها در سنین نوجوانی و کودکی استفاده از روکش تمام سرامیک در این سنین ممنوع است. جایگزین مناسب این درمان ،بازسازی دندان با کامپوزیت ونیر می باشد.

مزایا سرامیک دندانی چیست؟

به طور کلی انواع سرامیک‌های دندانی دارای مزایای بسیار زیادی می‌باشند که محبوبیت آن‌ها را چندین برابر کرده است. این سرامیک‌ها حالتی کاملا خنثی دارند و به خوبی با بدن انسان‌ها سازگارند. برخی دیگر از اصلی‌ترین ویژگی‌های انواع سرامیک‌های دندانی به شرح زیر می‌باشند:

– اصلاح ظاهر لبخند

– مقاوم در برابر زرد شدن

– مقاوم در برابر مواد شیمیایی

– ظاهر طبیعی

– دوام و طول عمر زیاد

– انعطاف پذیر بودن

– فوری بودن مشاهده نتایج

– قابل ترکیب با روش های دندانپزشکی زیبایی دیگر

معایب سرامیک دندانی

سرامیک دندانی چیست؟

– دائمی و غیرقابل بازگشت هستند

– امکان حساس شدن دندان وجود دارد

– امکان آسیب دیدن آنها وجود دارد

– نیاز به تراشیدن مینای دندان دارد

– طولانی بودن فرایند ساخت

بیشتر بخوانید:

مزایا و معایب انواع روش های لمینت دندان

۹ اشتباه رایج در مسواک زدن که به دندان ها صدمه می زند

[ad_2]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا