متادون: موارد مصرف، عوارض و ترک متادون / متادون و کبد، اعصاب، معده و اسپرم
[ad_1]
متادون: عوارض متادون بر کبد، اعصاب و معده / ترک متادون چگونه است / عوارض ترک متادون / تاثیر متادون بر اسپرم / موارد مصرف متادون
متادون : در این مقاله از بخش اطلاعات دارویی در وبسایت نایریکا به متادون, متادون چیست, عوارض متادون, عوارض متادون بر کبد, عوارض متادون بر اعصاب, عوارض متادون بر معده, ترک متادون چگونه است, عوارض ترک متادون, تاثیر متادون بر اسپرم, قیمت قرص متادون, موارد مصرف متادون می پردازیم.
با ما همراه باشید.
اگر درباره این مقاله اطلاعات مفید یا تجربه ای دارید در بخش نظرات به اشتراک بگذارید.
برای دسترسی سریع به محتوای متن از لینکهای زیر استفاده کنید:
متادون چیست
متادون (به انگلیسی: Methadone) یک داروی مخدر صنعتی میباشد که غالباً به عنوان یک داروی نگهدارنده برای مهار اعتیاد به هروئین و مواد مخدر به کار میرود.
متادون سال ۱۹۳۷ در آلمان ساخته شد.
پس از پایان جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفت و سودمندی آن در کنترل اعتیاد در دهه ۱۹۶۰ کشف شد.
بنا به یک افسانه مشهور «دولوفین» (Dolophine) نام تجاری دارو از نام آدولف هیتلر گرفته شده، اما در واقع این نام از واژه لاتین (dolor) به معنای درد میآید.
متادون درمانی یا درمان با دوز نگهدارنده متادون که از بروز علائم ترک تریاک جلوگیری کرده و تقاضای آن را کاهش داده یا از بین میبرد، برای اولین بار در سالهای ۱۹۶۰ جهت درمان اعتیاد به این ماده متداول شد.
مقدار مصرف معمول شربت متادون برای بزرگسالان به عنوان ضددرد ۵ تا ۲۰ میلیگرم و قرص یا آمپول آن ۲٫۵ تا ۱۰ میلیگرم هر چهار تا هشت ساعت است.
برای سمزدایی معتادان معمولاً از ۱۵ تا ۱۰۰ میلیگرم شربت متادون در روز استفاده میشود
عوارض متادون
متادون مانند همه مخدرهای اپیوئیدی ایجاد تحمل و وابستگی میکند.
تحمل نسبت به اثرات روانی مانند سرخوشی سریعتر، و نسبت به اثرات جسمانی مانند دپرسیون تنفسی دیرتر پدید میآید
متادون در فواصل طولانی مدت باعث توهم که شامل؛ اختلالات روانی هنگام خواب، عدم اعتماد، پوسیدگی دندان ها، حساسیت های پوستی هنجارشکنی های بیگاه، عدم ثبات شخصیتی و در مواردی میل به خودکشی گزارش شدهاست که برای رفع عدم تطبیق داروهای Antipsychotic (ضدروانپریشی) یا آنتی سایکوتیک ها کنار متادون پیشنهاد میشود.
پس از اولین بار مصرف، افراد ممکن است بیمار شده یا به یبوست دچار شوند.
مصرف متادون میتواند موجب چرب شدن کبد شود.
در صورتی که دز زیادی از متادون مصرف شود، خاصیت تسکین دهنده آن افزایش یافته و فرد دچار خواب آلودگی میشود.
مصرف بیشتر، باعث کما یا بروز اختلالات تنفسی خواهد شد.
زنانی که بهطور مداوم از متادون یا سایر اپیوییدها استفاده میکنند عادت ماهانه خود را از دست داده و پریود نمیشوند.
تنها زمانی که مصرف خود را قطع کنند سیستم بدن آنها به حالت طبیعی بازگشته و پریود میشوند؛ بنابراین در صورتی که در طول این دوره از قرصهای پیشگیری از بارداری استفاده نکنند، احتمال بارداری نیز زیاد خواهد بود.
مواد افیونی احتمال سقط جنین یا تولد کودکان زیر وزن استاندارد یا به صورت نارس را افزایش میدهد، همچنین قطع ناگهانی آنها در دوران بارداری ممکن است باعث بروز نشانگان ترک اپیویید در جنین شود، این سندرم معمولاً در نوزادان تازه متولد شده از مادر معتاد به اپیویید نیز بروز میکند و نیاز به توجه پزشکی دارد.
عوارض جانبی
رخوت، یبوست، گرفتگی، تعریق و عدم تحمل گرما، سرگیجه و غش، انقباض مردمکها، کاهش فشار خون، تهوع و استفراغ، افزایش وزن، اختلال حافظه، بیقراری، درد شکم، توهم و سرگشتگی، آپنه خواب، خارش پوست یا عوارض جلدی، قطع عادت ماهانه در زنان و اشکال در نعوظ و انزال در مردان، کاهش میل جنسی در هردو جنس.
بیشمصرف متادون مانند سایر مواد افیونی موجب کاهش هوشیاری، افت فشار خون، سردی بدن (هیپوترمی)، کاهش ضربان قلبی، ضعف تنفسی، تنگی مردمکها (میوز) و در موارد شدید کما، ایست قلبی و تنفسی و مرگ میگردد.
ریسک در افرادی که اختلال عملکرد کبدی داشته و یا کندی متابولیسم دارند (slow metabolism) بیشتر است.
مرگ در هفته اول شروع متادون با دوزهای حتی ۰۵ تا ۶۰ میلی گرم دیده شدهاست.
متادون در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کلیه و کبد و مبتلا به صرع و بیماریهای تنفسی و قلبی بایستی با احتیاط زیاد مصرف شود.
عوارض متادون بر کبد
یکی از مهمترین نگرانی افرادی که مصرف کننده متادون هستند مشکلات کبدی است .
از آنجا که متابولیسم متادون در کبد صورت میگیرد تستهای کبدی باید به فاصله های ۳, ۶ , ۱۲ ماه بعد از درمان انجام شود که میزان تحمل پذیری به متادون اندازه گیری شود .
در حالی که در اکثر مراکز ترک اعتیاد توجهی به این مانیتورینگ نداشته و فقط دارو ارائه میشود به اضافه اینکه مصرف غیر صحیح و بیشتر از حد متادون باعث آسیب به کلیه و سیستمهای گوارشی دیگر شده و چهره افراد رنگی متمایل به زرد پیدا میکند .
بنابراین لازم است که بعد از اینکه زندگی بیمار روند عادی پیدا کرد و الگوی زندگی طبیعی به تثبیت شدن متمایل و انگیزه پاکی ایجاد شد میزان مصرف را بر اساس مقدار ناراحتی بیمار سم زدائی و شدت اعتیاد فرد کاهش داد .
عوارض متادون بر اعصاب
مصرف کنترل نشده متادون آثار روانشناختی منفی بر مغز دارد و موجب فراموشی میشود.
همچنین مصرف زیاد این دارو سبب افزایش آنزیمهای کبد شده و بر کلیه و سیستم دستگاه گوارشی نیز آثار مخربی دارد و همچنین چهره افراد را زرد میکند.
شخصی که متادون مصرف میکند به یک دارو وابسته میشود و هر روز صبح باید این دارو را مصرف کند که بتواند به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهد، اما این فرد از لحاظ رفتاری مانند یک فرد عادی است و از لحاظ روانی نیز متادون تاثیرات بسیار خوبی داشته است.
عوارض متادون بر معده
در زمان ابتلا به بیماری انسداد روده ، معده (زخم معده و..) باید از مصرف متادون خودداری کنند
ترک متادون چگونه است
دررابطه با مدت زمان ماندن اثرات متادون میتوان گفت قطع ناگهانی متادون علائمی هم چون دردهای عضلانی و استخوانی ، اسهال و دل پیچه های شدید در فرد ایجاد میکند به همین دلیل توصیه میشود که جهت قطع مصرف ابتدا دوز دارو را پایین بیاورید و سپس به تدریج از تعداد مصرف روزانه کم کنید تا گرفتار عوارض متادون و ترک آن نشوید
این علایم یک تا سه روز بعد از مصرف آخرین دوز شروع میشود و در طول سه تا پنج روز به اوج خود میرسد اما اگر از اول تا آخر مدت زمان مصرف تحت نظر پزشک بوده باشید و بطور اصولی مصرف را متوقف بفرمایید علایم مذکور پس از گذشت پنج روز به تدریج کم شده و از بین میرود و جای خود را به علایمی قابل تحمل تر نظیر اختلال خواب و تمایلات خفیف به مصرف مجدد دارو میدهند
بهترین روش ترک متادون
برای ترک اعتیاد به متادون روشهای گوناگونی وجود دارد.
بهترین روش درمان متادون کاهش دوز مصرفی و در نهایت کاهش میزان مصرف آن در طول روز است.
این روش بر اساس میزان مصرف شما و درگیری بدنتان برنامهریزی میشود؛ به طور مثال در صورتی که مصرفتان روزانه ۱۰۰۰ سی سی است میتوانید زیر نظر پزشک آن را به ۳ الی ۴ وعده ۲۵۰ سی سی (در طول مدتی که متخصص در نظر می گیرد) برسانید و به مرور آن را کاهش دهید تا نهایتاً بتوانید به طورکامل آن را قطع کنید.
عوارض ترک متادون
متادون دارویی است که برای درمان اعتیاد به مواد مخدری مانند هروئین، مورفین، تریاک، شیره و… استفاده میشود.
اما در برخی مواقع خود متادون مورد سوءمصرف قرار میگیرد.
ترک متادون با مشکلاتی مانند بی خوابی، بدن درد، سرگیجه و... همراه است.
ترک یکباره و غیر اصولی متادون عوارض متعددی دارد؛ یکی از مهمترین عوارض آن به هم خوردن تعادل بدن و بالا رفتن احتمال بازگشت به اعتیاد است، حتی در برخی موارد ترک ناگهانی منجر به ایست قلبی نیز میشود.
تاثیر متادون بر اسپرم
جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار هشدار داد: متادون در دراز مدت سبب ایجاد اختلالات جنسی و ناباروی در مردان می شود و از طرفی ترشح هورمون های جنسی را از غده هیپوفیز مختل می کند .
به دنبال آن نیز تولید هورمون های مردانه و تولید اسپرم توسط بیضه ها دچار آسیب می شود
وی در خصوص دیگر عارضه استفاده از متادون بیان کرد: به دنبال ایجاد اختلالات جنسی و ناباروری هورمون های مردانه کاهش می یابد و عوارض ناشی از آن گریبان گیر مردان ودرنهایت خانواده ها نیز می شود.
صفری نژاد ادامه داد: همچنین مصرف متادون سبب افزایش پرولاکتین خون می شود که این امر همراه با اختلال در عملکرد جنسی در زنان و مردان نیز مشاهده خواهد شد.
وی هشدار داد: مصرف متادون اثرات سمی بر روی بیضه ها و تخمدان ها می گذارد و منجر به عدم انجام کارشان به خوبی می شود و از طرفی منجر به از بین رفتن میل جنسی، اختلالات در نعوظ و انزال نیز خواهد شد.
عضو انجمن ارولوژی ایران هشدار داد: ۷۵ درصد مصرف کنندگان متادون از کاهش یا از بین رفتن میل جنسی شاکی اند و زنان و مردان تا ۷۰ درصد دچار مشکلات برانگیختگی های جنسی و ۶۰ درصد در رسیدن به ارضاء جنسی نیز با مشکلات جدی روبه رو می شوند.
وی افزود: در واقع به دنبال کاهش هورمون تستوسترون خون در مردان حالتی به نام یائسگی مردانه ایجاد می شود که به دنبال آن توان عضلانی فرد کم و تمرکز فکری مختل می شود و فرد دچار غمگینی، از بین رفتن نعوظ شبانه و اختلالات خواب نیز خواهد شد.
رئیس انجمن سلامت خانواده ایران خاطرنشان کرد: به رغم این که متادون باید در مراکز بهداشتی مصرف شود، اما متأسفانه مصرف بی رویه آن در سطح جامعه زیاد شده و افرادی که تحت عنوان ترک اعتیاد چه افراد دارای سابقه اعتیاد یا نداشتن سابقه آن از این دارو سوء مصرف می کنند.
قیمت قرص متادون
بسته قرص صدتایی متادون پنج قهوه ای ۷۳ هزار تومان و سفید آن ۷۰ هزار تومان است.
بسته قرص صدتایی متادون ۲۰ قهوه ای ۲۸۰ هزار تومان و سفید آن ۲۶۰ هزار تومان است.
بسته قرص صد تایی متادون ۴۰ قهوه ای، از ۴۸۰ تا ۵۰۰ هزار تومان و سفید آن، ۴۸۰ هزار تومان است.
شربت متادون هم ۸۵ تا ۹۰ هزار تومان در خیابان ناصرخسرو معامله می شود.
موارد مصرف متادون
مقدار مصرف معمول شربت متادون برای بزرگسالان به عنوان ضددرد ۵ تا ۲۰ میلیگرم و قرص یا آمپول آن ۲٫۵ تا ۱۰ میلیگرم هر چهار تا هشت ساعت است.
برای سمزدایی معتادان معمولاً از ۱۵ تا ۱۰۰ میلیگرم شربت متادون در روز استفاده میشود
قابلیت متادون در مهار اعتیاد به مخدرهای اپیوئیدی ناشی از چند عامل است:
کاهش عوارض جسمی و روانی ناشی از ترک
مهار یا کاهش میل به مصرف (عطش)
کاهش نشئگی ناشی از مواد مخدر دیگر
آخرین اخبار مربوط به متادون
توزیع متادون به داروخانهها سپرده میشود
ستاد مبارزه با مواد مخدر:
مصوبه جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر نهاد ریاست جمهوری واگذاری توزیع داروی متادون مخدر در داروخانههاست و دو ماه فرصت داریم که نتیجه اقدامات لازم در زمینه اجرای این مصوبه را اعلام و آن را اجرایی کنیم و هفته آینده ستاد درمان مبارزه با موادمخدر در این زمینه برگزار خواهد شد.
او ادامه داد: نشت متاون به بازار سیاه میتواند از چندین منبع باشد چراکه این دارو میتواند از بستر کارخانه، شرکت پخش، کمپهای ترک اعتیاد و بیمار به بازار سیاه نشت پیدا کند.
[ad_2]
–